Binnen Taekwondo kennen we net als binnen andere gevechtskunsten het onderdeel stijlvormen. Bij Taekwondo heten deze Poomse. Binnen een stijlvorm gaat een Taekwondoka het gevecht aan met 1 of meerdere denkbeeldige tegenstanders, waarbij het goed uitvoeren van de technieken centraal staat. Bij het goed uitvoeren van een techniek wordt gelet op een combinatie van kracht, snelheid, souplesse en uitstraling. De technieken worden in een vast patroon gelopen, zodat een techniek zowel met rechts als links wordt uitgevoerd. Indien de standen en technieken juist worden uitgevoerd is het eindpunt gelijk aan het beginpunt.

De stijvormen beginnen met acht Taeguks. Hierin zijn de basis technieken van Taekwondo opgenomen en deze acht moeten op hoog niveau uitgevoerd kunnen worden voor het eerste Dan examen. In de eerste Taeguks begint met met basis technieken zoals stoten, weren en een voorwaartse trap. Naar mate een Taekwondoka meer gevorderd raakt zullen hier meerdere arm en (gesprongen) been technieken aan worden toegevoegd.

Na de Taeguks zijn er nog 9 hogere Poomses. Deze moet men kennen voor het behalen van hogere dan graden en bij stijlwedstrijden. Dit laatste is afhankelijk van de graduatie en leeftijd.

Bij het uitvoeren van een Poomse wordt onder andere op de volgende punten gelet:

  • Indien een Poomse correct wordt gelopen, met de juiste standen zal je op het zelfde punt uitkomen als waar je bent begonnen.
  • Ondanks dat een Poomse een gevecht is tegen een denkbeeldige tegenstander moet een beweging realistisch zijn. Aanvallen en verdedigingen moeten daarom krachtig worden uitgevoerd met de juiste spieren die worden aangespannen en ademhalingstechnieken.
  • Een Poomse moet in het juiste ritme gelopen worden. Het is niet de bedoeling dat het begin sneller is dan het einde van de Poomse. Daarnaast zijn er bepaalde technieken die bij elkaar horen en moeten ook dusdanig worden uitgevoerd.

Vanaf je gele band (8e geup) moet je voor ieder examen een Poomse kennen. Hieronder vind je de poomsees die we kennen binnen Taekwondo. Klik op het plaatje voor een pagina met een filmpje, beschrijvingen en tips voor het lopen van de Poomse.

Taeguk Il Jang

Taeguk Il Jang — Hemel, 8e Geup

Taeguk I Jang

Taeguk I Jang — Meer, 7e Geup

Taeguk Sam Jang

Taeguk Sam Jang — Vuur, 6e Geup

Taeguk Sa Jang

Taeguk Sa Jang — Donder, 5e Geup

Taeguk Oh Jang

Taeguk Oh Jang — Wind, 4e Geup

Taeguk Yuk Jang

Taeguk Yuk Jang — Water, 3e Geup

Taeguk Chil Jang

Taeguk Chil Jang — Berg, 2e Geup

Taeguk Pal Jang

Taeguk Pal Jang — Yin en Aarde, 1e Geup/Dan

Poomse Koryo

Poomse Koryo — Korea, 2e Dan

Poomse Keumgang

Poomse Keumgang -- Diamant, 3e Dan

Poomse TaeBaek

Poomse TaeBaek –- Koreaanse natie, 4e Dan

Poomse Pyongwon

Poomse Pyongwon — Uitgestrekte Vlakte, 5e Dan

Poomse Sipjin

Poomse Sipjin — Stabiliteit, 5e Dan

Poomse Jitae

Poomse Jitae – Voeden van de Aarde, 6e Dan

Poomse Chongkwon

Poomse Chongkwon — Lucht, 7e Dan

Poomse Hansoo

Poomse Hansoo — Vloeiend, 8e Dan

Poomse Ilyo

Poomse Ilyo — Eenheid, 9e Dan